Varză

Beneficii ale consumului de varză

Consumul de varză susține sistemul imunitar și poate grăbi vindecarea în caz de răceală, gripă sau infecții ale tractului respirator. Poate calma și durerea, prin aplicarea de comprese cu suc sau foi de varză.

Varza este bogată în fitonutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale. Printre substanțele active se numără: vitamina C, vitamina K, glutamină, acid folic, acid lactic, betacaroten, vitaminele B1, B6 și B9, vitamina E, calciu, sodiu, potasiu, fosfor și iod. Varza conține, de asemenea, cantități mici de alți micronutrienți, inclusiv vitamina A, fier și riboflavină.

Dintre vitaminele regăsite în varză, Vitamina C și vitamina K sunt cele care acoperă 45%, respectiv 63% din doza zilnică recomandată. În rândul mineralelor ce fac parte din componența verzei regăsim: calciu, fier, fosfor, magneziu și potasiu.

Vitamina K este un nutrient important atât pentru sănătatea oaselor, cât și pentru procesul de coagulare a sângelui în organism. Există aproximativ 68 de micrograme de vitamina K într-o singură cană de varză fiartă. Pentru referință, specialiștii recomandă 120 de micrograme în fiecare zi pentru bărbați adulți și 90 de micrograme pe zi pentru femei.

Varza prezintă o componentă ce se regăsește doar în crucifere: glucozinolații, cu un puternic rol antioxidant. Aceștia reprezintă compuși cu sulf, metaboliți de ordin secundar, ce se regăsesc în legumele din familia Brassicaceae. Antioxidanții protejează organismul de daunele cauzate de radicalii liberi. Vitamina C din compoziția verzei este un alt antioxidant care poate proteja împotriva bolilor de inimă.

Antioxidanții din varză susțin eliminarea toxinelor din organism, împreună cu excesul de apă. Corpul este încurajat să ardă grăsimile și depozitele pe care le are stocate de mult timp și să abordeze alimentația din alt punct de vedere.

Vitamina A din compoziție ne menține vederea la cote maxime, iar antioxidanții, vitaminele A, B și C ajută pielea să se regenereze, să se mențină luminoasă și proaspătă. Vitamina B6 și acidul folic sunt esențiale pentru multe procese importante din organism, inclusiv funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos.

Varza este o legumă cruciferă și s-a dovedit că are beneficii antiinflamatorii, de aceea este recomandată acelor persoane care prezintă risc de boli de inimă.

Din punct de vedere neurologic, varza este un tonic excelent, combate stresul, oboseala și previne apariția unor boli degenerative, cum sunt Parkinson și Alzheimer. Stimulează și circulația sângelui, îmbunătățind ușor atenția și starea de spirit.

Varza este bogată în fibre și se află printre legumele cu un conținut scăzut de calorii, furnizând organismului doar 25 de kilocalorii la suta de grame de produs consumat. Această valoare energetică face din varză candidata ideală pentru dietele de menținere a controlului greutății.

Varza are un conținut foarte scăzut de calorii. O cană de varză gătită are doar 34 de calorii, ceea ce o face o opțiune excelentă în menținerea greutății.

Sucul de varză este recomandat și în tratarea ulcerului, datorită efectului antiinflamator al glutaminei din compoziție.