Usturoi

Beneficii ale consumului de usturoi

Utilizat de umanitate din vechi timpuri, usturoiul are proprietăți antimicrobiene, antivirale, antiseptice și antifungice. Este cunoscut faptul că, în trecut, acesta era utilizat cu precădere pentru proprietățile sale medicinale și abia mai apoi a fost asociat domeniului culinar.

Usturoiul are capacitatea de a stimula producția naturală de anticorpi din organism și combate infecțiile, distrugând sute de tipuri de bacterii și virusuri. Mulți specialiști îl numesc cel mai puternic antibiotic natural și îi compară deseori efectele cu cele ale penicilinei.

Usturoiul poate scădea tensiunea arterială dacă este consumat regulat, pe o perioadă de cel puțin două luni. Substanțele active din usturoi dilată arterele, favorizează circulația sângelui și împiedică formarea de cheaguri.

Usturoiul reglează nivelul de glucoză din sânge și ajută organismul să proceseze mai bine colesterolul, scăzând nivelul colesterolului LDL. În cazul persoanelor cu hipercolesterolemie, suplimentele cu usturoi par să reducă atât valorile colesterolului LDL, cât și pe cele ale colesterolului total, cu până la 10-15%.

Usturoiul este una dintre cele mai bune surse naturale de germaniu și seleniu, iar în compoziția sa mai regăsim zinc și cupru. Dintre vitaminele usturoiului, probabil că cea mai importantă este vitamina B1, cu rol protector, antioxidant.

În afară de conținutul mare de vitamine și minerale deținute de usturoi, rolul antioxidant al acestui condiment important al bucătăriei este dat în principal de substanța numită alicină. Alicina este un compus organosulfurat ce oferă gustul și mirosul pe care usturoiul le are. Compușii ce combat stresul oxidativ al celulelor se regăsesc nu doar în alicină, ci și în vitamina C conținută în usturoi, care e la rândul său un puternic antioxidant.